5 savjeta kako što brže skinuti fiksni aparatić

 

Kako najbrže završiti sa ortodontskom terapijom?

  1. Nosite gumice za aparatić točno po uputama ortodonta.

Ovaj savjet značajno utječe na brzinu skidanja fiksnog aparatića. Ako vam ortodont savjetuje da gumice nosite 20 sati dnevno, a vi ih nosite u prosjeku 10 sati - terapija će najčešće trajati značajno dulje od planiranog.

I zato ako od početka nosite gumice po preporuci ortodonta, terapija može trajati i kraće od previđenog.

  1. Nošenje „duplih“ gumica neće ubrzati proces terapije.

Zapravo, nošenje dvije umjesto jedne gumice, ako nije odobreno od strane ortodonta, može imati suprotan učinak. Prevelika sila na zube može imati suprotan učinak - sporiji pomak zuba. Ovo se događa kada pacijenti žele nadoknaditi vrijeme nošenja gumica ako ih nisu nosili po preporuci ortodonta, a bliži se sljedeći pregled. Vaš ortodont želi da se zubi što efikasnije pomiču u idealan položaj i zato će vam dati upute koje su najbolje za vas.

  1. Održavajte svoje zube i usta čistima.

Dobra higijena omogućava nesmetan tijek ortodontske terapije. Obilje bakterijskih naslaga na zubima, upaljena i crvena gingiva mogu usporiti ortodontsku terapiju jer je nekada potrebno ukloniti dijelove aparatića kako bi se smirila upala i spriječio razvoj daljnjih problema. Loša higijena može dovesti do razvoja karijesa kada je potrebno prekinuti ortodontsku terapiju do sanacije, čime se ponovno gubi vrijeme u ispravljanju položaja zubi.

  1. Vodite računa o dolasku na planirane termine.

Na kontrolama, ortodont pregledava te reaktivira dijelove aparata kako bi se planirani pomak zubi nastavio. Mehanička i biološka ograničenja ne dopuštaju jednu aktivaciju, već ih je potrebno izvoditi u etapama. Ako propuštate zakazane termine, odgađate sljedeće korake i produžujete terapiju. Nekada jednostavno ne možete stići na zakazani pregled, što je u redu, ako se to dogodi pobrinite se da zakažete idući pregled što je prije moguće.

  1. Pazite što i kako jedete kada nosite aparatić.

Pridržavajte se uputa vašeg ortodonta u vezi konzumacije hrane i načina žvakanja kako bi izbjegli lomove dijelova aparatića. Važno je znati da svaka odlijepljena bravica nosi produženje trajanja ortodontske terapije. Izbjegavajte veoma ljepljivu, tvrdu i hrskavu hranu, usporite i svjesno jedite kako biste izbjegli navedene probleme.

Pridržavajte se ovih 5 savjeta i imati će te pravilne zube i prekrasan osmijeh brže nego što ste planirali!

Savjeti za pacijente sa mobilnim ortodontskim aparatićima

Mobilne aparatiće potrebno je nositi 12 - 14 h dnevno, odnosno prema uputama ortodonta za pojedini slučaj. Osim nošenja izrazito je bitno pažljivo postupanje s aparatićem.

Zlatno pravilo je: „čist aparatić u čista usta“.

Prije korištenja, zube i aparatić treba očetkati četkicom za zube. Mobilni aparatić se ne nosi pri jelu, a kada nije u ustima treba stajati u suhoj posudi. Ukoliko se nakon određenog vremena nošenja na aparatiću nakupi kamenac najbolje ga je staviti na pola sata u čašu vode s dodanom žlicom octa. Pri odlasku na izlete, putovanja treba paziti da se aparatić ne izgubi. Ukoliko je tako dogovoreno, treba okretati vijak.

Ako postoje nejasnoće najbolje je da nas kontaktirate.

Savjeti za pacijente sa fiksnim ortodontskim aparatićima

Iako se čini da fiksni aparatići, pošto ih pacijent ne može skidati, ne zahtijevaju suradnju, takvo mišljenje je daleko od istine. Fiksni aparatići također iziskuju suradnju od strane pacijenta i to ponajviše u vidu održavanja optimalne oralne higijene. Fiksne ortodontske aparatiće edgewise tipa sastoje se od bravica, prstenova koji su zalijepljeni na zubima te žičanog luka koji povezuje ih povezuje. Svi ti elementi drugačiji su u usporedbi s glatkom površinom zuba - neravni su i imaju mnogobrojne utore gdje zaostaju ostaci hrane.

Pri postavi aparatića pokazat ćemo vam način održavanja oralne higijene kojega se trebate pridržavati. Bitno je nakon svakoga jela oprati zube. Ovakav „rigorozniji“ režim oralne higijene potreban je kako bi se spriječila pojava karijesa ili češće, upale gingive.

Bravice su relativno čvrsto vezane za zub, no treba se pridržavati nekih pravila pri jelu. Potrebno je izbjegavati tvrdu i žilavu hranu poput orašastih plodova, pancete, gumenih bombona jer može doći do oštećenja aparatića pri čemu se gubi vrijeme i produžuje terapija. Treba izbjegavati i otkidanje hrane prednjim zubima (npr. kriške jabuke).

Poželjno je tvrđu hranu nasjeckati na komade i potom sažvakati stražnjim zubima. Motiviranim pacijentima nije potrebno puno vremena da se naviknu na male promjene pri hranjenju.